Kejserhat

Kejserhat - En kødfyldig og velsmagende svamp.

Smag og Æstetik

Kejserhat, videnskabeligt kendt som Pleurotus eryngii, er en kraftfuld og velsmagende svamp, der har vundet popularitet i køkkener verden over på grund af sin distinkte smag og tekstur. Med sit imponerende udseende, rigelige næringsstoffer og alsidige anvendelse har kejserhat etableret sig som en favorit blandt både professionelle kokke og hjemmekokke. Svampen har en intens, nøddeagtig smag, der adskiller den fra andre svampevarianter.

Tekstur

En af de mest tiltalende egenskaber ved kejserhatte er deres alsidige anvendelse i køkkenet. De kan tilberedes på mange forskellige måder, herunder stegning, sautering, grilling og bagning, og de tilføjer en dyb umami-smag til enhver ret. Kejserhatte tager også godt imod marinader, glaseringer og krydderier, hvilket gør dem til en alsidig ingrediens i en bred vifte af retter.

Dyrkning af Kejserhatte

Dyrkning af kejserhatte kræver lidt mere knowhow end at dyrke østershatte, som er mere almindeligt dyrket på hobbyplan. Kejserhatten stiller store krav til 100% sterilt vækstmateriale, og derfor dyrkes denne variant typisk i produktioner, som har et laboratorium tilknyttet, der står for at lave svampeposerne. Dette er for at undgå, at andre bakterier og utøj opformerer sig i poserne. Jeg dyrker selv mine kejserhatte på bøgesmuld, økologisk kaffegrums og økologisk bygkorn, som er podet med mycelium. Der tilsættes intet andet end vand til disse restprodukter.

I svampeproduktionen benyttes der restprodukter, som mycelium får næring fra. I min optik er dette en helt genial måde at genbruge vores ressourcer på. Herefter fyldes blandingen i nogle særligt egnede svampeposer, og de stilles til opformering. Mycelium skal cirka have 3 uger for at kolonisere vækstsubstratet, som er tilføjet, og herefter er de klar til at give frugt (svampe).

Oprindelse

Kejserhatte, videnskabeligt kendt som Pleurotus eryngii, stammer fra Middelhavsområdet og Mellemøsten. De vokser naturligt i områder med tempereret klima og findes ofte voksende på jordbund i forbindelse med buske som f.eks. tidsler og kvan. Kejserhatte er også blevet dyrket kommercielt i forskellige dele af verden på grund af deres popularitet og efterspørgsel i fødevareindustrien.

Dette produkt er øko certificeret